- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej - ja użyłam Extra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej z Bezglutenu - 2 dag drożdży + łyżeczka cukru - ½ szkl. cukru - łyżka masła miękkiego jak do pączków, 5 dag jak do ciasta - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka do ciasta, 2 żółtka do pączków - olejek lub cukier waniliowy - rodzynki - 2 łyżeczki od kawy "Luskusowej" – do pączków - tłuszcz do smażenia - do pączków Sposób przyrządzania: Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i masło. Wszystko wymieszać (niezbyt dokładnie) i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce tak aż będzie odstawać od ręki. Na koniec dodać bakalie (rodzynki) – jak do pączków nie dodawać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie - lub posmarować białkiem - lub mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Czas pieczenia około 1 godziny i 10 minut. |
piątek, 30 listopada 2012
Ciasto drożdżowe na drożdżówkę lub pączki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz