Składniki:
- szklanka bezglutenowej mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 kostki rozpuszczonej kostki margaryny
- 2 duże jajka
- łyżka octu
- owoce
Sposób przygotowania:
Przez ok. 10 min. ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mąki bezglutenowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a następnie roztopioną chłodną margarynę, łyżkę octu, ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy do średniej wielkości blaszki lub tortownicy, układamy gęsto owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (w temp. ok. 160 st.) ok. 30 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz