piątek, 30 listopada 2012

Babka cytrynowa

Składniki 

mąka ziemiaczana 200 g 
margaryna 250 g 
cukier 100 g 
cytryna 2 szt (ja dałam 1) 
jajka 4 szt 
proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
tłuszcz 
bułka tarta 


Sposób przyrządzenia 

Jajka wybić ze skorupek, utrzeć z cukrem, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sokiem z cytryny oraz rozgrzaną margaryną. Następnie przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 50 min. w temp. 160-180 st. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem lub polać lukrem. 

Lukier cytrynowy: 
sok z 1/2 cytryny dokładnie utrzeć z cukrem pudrem - aby nie było za wodniste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz