poniedziałek, 14 grudnia 2015

PIERNICZKI BEZGLUTENOWE MAGDALENY KOŁAKOWSKIEJ




(ZAINSPIROWANE PRZEPISEM NA PIERNICZKI BEZGLUTENOWE  HTTP://WWW.KWESTIASMAKU.COM/KUCHNIA_POLSKA/WIGILIA/PIERNICZKI_BEZGLUTENOWE/PRZEPIS)
Składniki:
200 g mielonych migdałów
160 g mąki bezglutenowej (użyłam czeska jizerka) + 40 g do podspyania
1 łyżka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g miodu
80 g oleju kokosowego 
2 żółtka
białko jaja do posmarowania


Wykonanie:
Wymieszaj razem suche składniki (bez przyprawy do piernika). W garnuszku roztop miód z masłem i przyprawą do piernika, dzięki podgrzaniu przyprawy wydobędziesz jej aromat. Ostudzone masło z miodem i przyprawą połącz z suchymi składnikami i żółtkami i zagnieć ciasto. Na opruszoną mąką stolnicy wałkuj placki grubości 5 mm i wycinaj pierniczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 minut. Po ostudzeniu możesz polukrować lub oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Smacznego!

 
Magda Kołakowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz