poniedziałek, 14 grudnia 2015

Jaglane kluseczki z makiem i bakaliami Sabiny Rybczyńskiej


Potrzebujemy:
KLUSKI

  • 400 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • 30 gramów (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
  • 15 gramów ( łyżka) mąki ryżowej + do podsypania
  • 250 gramów zmielonego maku*
  • 100 gramów orzechów ( migdały, orzech włoski)
  • 100 gramów suszonych owoców ( żurawina, morela, daktyle )
  • 30 gramów pomarańczowej skórki kandyzowanej     /opcjonalnie/
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki śmietanki 30% /opcjonalnie/  
Smacznego !


MASA MAKOWA
 * Mak należny gotować w wodzie przez 20 minut, następnie odcedzić i zemleć dwukrotnie.
    Przygotowanie:  
    1.Orzechy oraz suszone owoce posiekaj. Tak przygotowane bakalie wymieszaj starannie z makiem, masłem, miodem oraz śmietanką. Odstaw.
    2. Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem, tak aby powstała gładka masa. Dodaj mąki i  wymieszaj przy pomocy łyżki. Kuchenny blat posyp mąką ryżową. Oprószonymi mąką ryżową dłońmi urwij kawałek ciasta i uformuj podłużne kluseczki. Potnij nożem na krótsze kawałki. Gotowe kluski gotuj w osolonym wrzątku przez przez minutę (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
    3. Odcedzone kluseczki wymieszaj z masą makową.



    Pozdrawiam
    Sabina Rybczyńska

    1 komentarz:

    1. świetny świąteczny przysmak!

      zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

      OdpowiedzUsuń