Potrzebujemy:
KLUSKI
- 400 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- 30 gramów (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
- 15 gramów ( łyżka) mąki ryżowej + do podsypania
- 250 gramów zmielonego maku*
- 100 gramów orzechów ( migdały, orzech włoski)
- 100 gramów suszonych owoców ( żurawina, morela, daktyle )
- 30 gramów pomarańczowej skórki kandyzowanej /opcjonalnie/
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki śmietanki 30% /opcjonalnie/
MASA MAKOWA
* Mak należny gotować w wodzie przez 20 minut, następnie odcedzić i zemleć dwukrotnie.
1.Orzechy oraz suszone owoce posiekaj. Tak przygotowane bakalie wymieszaj starannie z makiem, masłem, miodem oraz śmietanką. Odstaw.
2. Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem, tak aby powstała gładka masa. Dodaj mąki i wymieszaj przy pomocy łyżki. Kuchenny blat posyp mąką ryżową. Oprószonymi mąką ryżową dłońmi urwij kawałek ciasta i uformuj podłużne kluseczki. Potnij nożem na krótsze kawałki. Gotowe kluski gotuj w osolonym wrzątku przez przez minutę (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
3. Odcedzone kluseczki wymieszaj z masą makową.
Pozdrawiam
Sabina Rybczyńska
świetny świąteczny przysmak!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html