środa, 19 listopada 2014
Chleb ciemny z gryką
Składniki:
200 g mąki wieloziarnistej bezglutenowej (użyłam firmy Balviten)
100 g mąki gryczanej
300 ml ciepłej wody
25 g drożdży świeżych
1 łyżka siemienia lnianego mielonego|
1 łyżka płatków osianych bezglutenowych
2 łyżki suszonych pomidorów
łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem przez ok. 5 minut, odstawiamy chleb na ok. 40 min. do wyorśnięcia, pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 220 st. C.
Lub wkładamy do automatu do pieczenia chleba i ustawiamy program gluten free lub podstawowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz