wtorek, 18 listopada 2014

Chleb bezglutenowy z mieszanki "Piekarz"

Przepis na chleb - metoda tradycyjna:

Składniki:
500 g Extra Koncentratu Piekarz firmy Balviten,
450 ml wody (temp.: 27-30°C),
40 g (2 łyżki) oleju,
20 g cukru,
7 g drożdży instant (Dr Oetker) lub 20-30 g drożdży świeżych,
5 g soli.


Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszać mikserem przez około 5 min. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (w temp. około 25°C) na około 45 min. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem foremki do rozgrzanego piekarnika posmarować ciasto wodą. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Zaraz po wypieku wyjąć chlebek z foremki.






Przepis na chleb - metoda w piecyku automatycznym:

Składniki:
500 g koncentratu Piekarz firmy Balviten,
420 ml wody (temp.: 27-30°C),
40 g (2 łyżki) oleju,
20 g (1 duża miarka) cukru,
7 g drożdży instant (Dr Oetker) lub 1 duża miarka drożdży świeżych,
5 g (1 mała miarka) soli.


Wykonanie:
Do piecyka wsypać koncentrat oraz resztę składników i uruchomić program "gluten-free". Po około 2 godzinach wyjąć gotowy chlebek. Podany czas pieczenia dotyczy piecyka Panasonic. W przypadku innych piecyków należy uruchomić standardowy 3 godzinny program do wypieku chleba.






http://www.balviten.com/41-extra_koncentrat_maki_krakowskiej_bezglutenowej.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz