wtorek, 19 marca 2013

Żurek

Zakwas (który należy przygotować kilka dni wcześniej)

2 łyżki mąki wieloziarnistej/razowej bezglutenowej
łyżeczka soku z cytryny
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
ząbek czosnku

Wszystko wrzucić do słoika, zalać wodą, aby zakrywała, zamieszać, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

25 dag kiełbasy i 10 dag boczku pokroić w kostkę, zalać wodą, wrzucić cebulę i zagotować, dodać zakwas, zagotować ponownie, wyjąć cebulę, dodać 1-2 łyżeczki chrzanu, 2 szczypty majeranku. Do smaku: ew. sól, pieprz.
Najlepszy jest na następny dzień.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w kostkę i jajkiem.

Żurek możemy także zagotować na wywarze z kości wieprzowej.

1 komentarz:

  1. a z jakiej kiełbasy korzystasz? bo w kiełbasie tez jest gluten.

    OdpowiedzUsuń