piątek, 29 marca 2013

Ciasto kruche ryżowe

Składniki:
125 g mąki z brązowego ryżu
50 g bezmlecznej margaryny lub masła
75 g przetartych gotowanych jabłek

Przygotowanie:
Mąkę zagnieść z tłuszczem, dodać jabłka i zagnieść do połączenia do połączenia składników, uformować kulę. Na posypanej mąką ryżową stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, wycinać ciasteczka. Piecz w temp. 180 st. ok. 15 min.
Ciasto można też wykorzystać pod babeczki lub pod owoce.

Wersja z owocami:
Przepis na blaszkę 21*24 lub małą tortownicę/małą formę do tart

Dodatkowo:
ulubione owoce,
Ubić 2 białka i dodać 2 łyżki cukru, jeszcze raz ubić
 lub kruszonka: 75 g mąki ryżowej, 35 g masła, 1,5 łyżki cukru - wszystko razem połączyć wyłożyć na owoce lub na pianę
Spód ciasta podpiec - 12 min, temp 180 st, wyłożyć owoce, pianę, kruszonkę, piec 15 mon, temp 180 st, - sprawdzić czy patyczek suchy, jeśli nie przykryć folią aluminiową i jeszcze chwilę podpiec - 5 min.
Gdy patyczek suchy - ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz