Składniki:
30 dag mąki
1,5 łyżki masła
150 ml śmietany 18%
6 żółtek
1,5 łyżki octu
30 dag mąki
1,5 łyżki masła
150 ml śmietany 18%
6 żółtek
1,5 łyżki octu
Mąkę
przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do
otrzymania gładkiej kuli ciasta. ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście
pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć
wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości
powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by
zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Ciasto
rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3
cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Smażyć w
gorącym tłuszczu (175ºC) z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku
papierowym.
Oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego
:-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz