·
składniki
275 ml wody
1/3 szkl. oleju
1/3 szkl. cukru
5 dkg drożdzy
1/2 kg mąki
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania pączkow
1/3 szkl. oleju
1/3 szkl. cukru
5 dkg drożdzy
1/2 kg mąki
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania pączkow
·
Sposób przygotowania
1.
Wode, olej i
cukier zagotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy miesznka będzie letnia rozpuścić
w niej drożdze mieszając. Mąke wsypać do głebokiej miseczki( zostawić troche do
opruszenia ciasta) i połączyć z chłodną mieszanką. Ciasto wyrobić energicznymi
ruchami i odstawic do wyrośnięcia na 10- 20 min. Gdy ciasto urosnie wyłożyć na
stolnice rozwałkowac na 3-4 cm i wycinać oponki. Oponki smażyć na głebokim oleju
na koniec posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz