Składniki:
- przyprawa do piernika
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 małe jajko
- 1 łyżka ksylitolu lub 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 lub 2 łyżki masła orzechowego/migdałowego Primavika
- 2 łyżki miodu
- 20 g masła
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
Masło, miód, masło orzechowe i 1/2 opakowania przyprawy do piernika roztopić w garnku. W miseczce połączyć mąki, ksylitol (cukier puder) i sodę, wlać przestudzony miód, dodać jajko, wyrobić ciasto, w razie potrzeby dosypać mąkę kukurydzianą, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać ciastka. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem lub 180 stopniach bez termoobiegu.
Pierniczki smakują świetnie zaraz po upieczeniu, są też bardzo dobre kilka dni później. Nie kruszą się, jak to bywa przy wypiekach bezglutenowych.
Źródło
świetny przepis na pierniczki!
OdpowiedzUsuń