Składniki:
Piekarz królewski wieloziarnisty mix: 400 g,
drożdże: suche 4 g lub 13 g drożdży świeżych,
ciepła woda: 0,3 l,
olej: 3 łyżki,
cukier: 1 łyżka,
sól: 1 łyżeczka.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
2. Gotowe ciasto przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Uformować bułeczki, pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem bułek do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
4. Piec przez 20-25 minut w temp. 220°C.
Źródło
drożdże: suche 4 g lub 13 g drożdży świeżych,
ciepła woda: 0,3 l,
olej: 3 łyżki,
cukier: 1 łyżka,
sól: 1 łyżeczka.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
2. Gotowe ciasto przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Uformować bułeczki, pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem bułek do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
4. Piec przez 20-25 minut w temp. 220°C.
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz