środa, 23 sierpnia 2017

Pierogi bezglutenowe z mąki DrGF


Składniki:pół kg mąki,2 jajka,2 łyżki oleju,260 ml wrzącej wodymąka bezglutenowa do podsypywania Wykonanie:Ciasto wyrobiłam w mikserze z hakiem - możesz też wyrobić w termomiksie lub robotem tego typu, odstawiłam na pół godz by odpoczęło. Ciasto wałkuję partiami na posypanej mąką stolnicą, nadziewam, gotuje, gdy miękkie wykładam na wysmarowaną olejem blachę.







CIASTO NA PIEROGI I MAKARON



Produkt bezglutenowy
Unikalna mieszanka BEZGLUTENOWA do wyrabiania ciasta na PIEROGI i MAKARON. Dzięki swojej konsystencji bardzo łatwo się wyrabia, a jego właściwości sprawiają, że gotowe ciasto nie klei się i nie rozwarstwia a jest zarazem bardzo delikatne. Gotowe ciasto na pierogi i makaron ma niepowtarzalny smak i zapach, który nieodzownie kojarzy się z domowym gotowaniem.
Produkt dietetyczny nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników !!!
Produkt zalecany do stosowania dietetycznego w diecie bezglutenowej.
Składniki: mąka ryżowa, skrobia z tapioki, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, cukier, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa; sól, substancja spulchniająca: E500 (ii).
Wartość odżywcza

w 100 g
w jednej porcji 20 g
Wartość energetyczna
249,96 KJ
59,15 kcal
49,99 KJ
11,83 kcal
Tłuszcz
1,06 g
0,21 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,32 g
0,06 g
Węglowodany
10,70 g
2,14 g
w tym cukry
0,38 g
0,08 g
Białko
1,66 g
0,33 g
Sól
0,05 g
0,01 g
Masa netto: 500 g
Okres przydatności do spożycia: 12 miesięcy
Certyfikat:  Bezglutenowości produktu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Moja opinia:
Ciasto z mieszanki DrGF jest miękkie, elastyczne, plastyczne. Pracuje się z nim bardzo dobrze - dobrze się rozwałkowuje, skleja. Pierogi nie rozpadają się podczas gotowania, ani odgrzewania, po odmrożeniu nic się z nimi nie dzieje. Są pyszne - podobno w smaku nie różnią się od zwyczajnych, glutenowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz