poniedziałek, 30 maja 2016

Bułki razowe z Mixu chleba ciemnego Glutenex



Składniki:
MIX CHLEBA CIEMNEGO 500 g
ciepła woda 350 ml

ciepłe mleko 50 ml
drożdże świeże 1 łyżeczka

cukier 1/2 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
słonecznik 1/4 szklanki
siemie lniane 2 łyżki
olej 2 łyżki

do posypania: sezam, mak

Wykonanie:
Siemie lniane zalej 1/2 szklanki wody i pozostaw by napęczniało.
Drożdże rozmieszaj w misce z cukrem i mlekiem, pozostaw by ruszyły.
Do miski wlej pozostałą wodę, olej, wsyp sól, mąkę, dodaj siemię, słonecznik i wlej zaczyn. Wyrób mikserem przez 5 minut lub ręcznie przez 10 minut. Uformuj 12-14 bułeczek, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-45 minut. Piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz