Przepis na 6 tartaletek
Spód tartaletek:
200 g ciastek czekoladowych bezglutenowych (na przykład te)
75 g masła
Mus:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
3/4 szklanki śmietany (pół na pół 18% i 30%)
łyżka cukru pudru
Ciastka pokrusz jak najdrobniej (najlepiej zmiel), dodaj roztopione masło i wyrób plastyczne ciasto. Ja zawsze sobie szykuje dodatkowo 2 łyżki ciastek pokruszonych by w razie potrzeby dodać do masy, gdyż każde ciastka są inne, dlatego lepiej mieć zapas.
Foremki na tartaletki wyłóż folią spożywczą, wylep ciastem, wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Przygotuj mus:
Roztop w kąpieli wodnej czekoladę, zestaw. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, posłódź do smaku (wg uznania). Wyłóż mus na tartaletki i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed wstawieniem do lodówki możesz ozdobić je dowolnie, np. skórką z pomarańczy, płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz