Składniki:
350 g mąki bezglutenowej (Uniwersalnej lub chlebowej) - użyłam mąki krakowskiej firmy Balviten
200 g mąki gryczanej niepalonej bezglutenowej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego złotego
2 łyżki siemienia lnianego złotego
2 łyżki słonecznika
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
250 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
30 g drożdży
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Siemie lniane zalej 1/2 szklanki wody i pozostaw by napęczniało.
Drożdże rozmieszaj w misce z cukrem i mlekiem, pozostaw by ruszyły.
Do miski wlej pozostałą wodę, olej, wsyp sól, mąkę, dodaj siemię, słonecznik i wlej zaczyn. Wyrób mikserem przez 5 minut lub ręcznie przez 10 minut. Przełóż do 2 małych foremek keksowych lub jednej dużej, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-45 minut. Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 210°C. Na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą. Para wodna spowoduje, że chleb nie będzie suchy.
Zaraz po wypieku wyjmij ciasto z foremki.
2 łyżki oleju
250 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
30 g drożdży
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Siemie lniane zalej 1/2 szklanki wody i pozostaw by napęczniało.
Drożdże rozmieszaj w misce z cukrem i mlekiem, pozostaw by ruszyły.
Do miski wlej pozostałą wodę, olej, wsyp sól, mąkę, dodaj siemię, słonecznik i wlej zaczyn. Wyrób mikserem przez 5 minut lub ręcznie przez 10 minut. Przełóż do 2 małych foremek keksowych lub jednej dużej, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-45 minut. Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 210°C. Na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą. Para wodna spowoduje, że chleb nie będzie suchy.
Zaraz po wypieku wyjmij ciasto z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz