W
dniu 3 lutego 2016 roku w Zespole Szkół Nr 1 w Ostrowcu Świętokrzyskim odbył się Dzień Diety Bezglutenowej pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów
gastronomicznych pani Emilii
Żelazowskiej.
W
programie imprezy znalazły się m.in. warsztaty dla uczniów klas Technikum Nr 1 w
zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klas Zasadniczej Szkoły
Zawodowej Nr 1w zawodzie kucharz. Młodzież wysłuchała też wykładu dotyczącego
przygotowania potraw kuchni bezglutenowej oraz zasad diety bez glutenu.
Istniała również możliwość degustacji dań bezglutenowych, będących dziełem
uczniów naszej szkoły i powstałych z półproduktów
przekazanych przez producentów żywności bezglutenowej – firmy „Bezgluten” z Posądzy koło Krakowa, „Balviten”
z Katowic i „Glutenex” z Sadów koło Poznania. Producenci przekazali również wyroby cukiernicze i piekarnicze, które można było skosztować w trakcie specjalistycznego pokazu – oprócz wymienionych wyżej darczyńców przysłały je również firmy „Kubara”
z Częstochowy i „Margita” z Warszawy.
z Katowic i „Glutenex” z Sadów koło Poznania. Producenci przekazali również wyroby cukiernicze i piekarnicze, które można było skosztować w trakcie specjalistycznego pokazu – oprócz wymienionych wyżej darczyńców przysłały je również firmy „Kubara”
z Częstochowy i „Margita” z Warszawy.
Celem
zajęć było poszerzenie wiedzy i świadomości uczniów - przyszłych pracowników
gastronomii na temat postępowania w pracy zgodnie z zasadami obowiązującymi w
przypadku przyrządzania dań bez glutenu.
Dziękujemy wszystkim producentom
żywności bezglutenowej – ofiarodawcom - za przysłane produkty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz