środa, 4 marca 2015

Chleb bezglutenowy mieszany II



Składniki:
400 g mieszanki Royal baker,
400 g mieszanki Piekarz,
300 g mąki razowej bezglutenowej,
30 g
 drożdży świeżych,
400 g ugotowanych i rozgnieconych ziemniaków,
700 - 750 ml ciepłej wody (w tym z ziemniaków),
4 łyzki oleju,
1,5 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru.
 
Sposób pieczenia tradycyjny: 
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
 
2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
 
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
 
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz