piątek, 1 lutego 2013

Ciasto "Bezludna wyspa"

I.
Ciasto:
8 białek
szkl. cukru
po 10 dag:
posiekanych orzechów
rodzynek
maku
wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku

Białka ubić z cukrem, dodać proszek i bakalie, wymieszać, wylać na blaszkę i upiec aż patyczek będzie suchy (ok 30 min. temp 170 st.)

II.
Masa:
2 budynie śmietankowe
szkl. soku z brzoskwiń lub ananasów
2 szkl. mleka
po 1/2 kostki masła i margaryny

Ugotować budynie ma mleku wymieszanym z sokiem, zimne zmiksować z tłuszczem.

III.
Ciasto przekroić na pół, przełożyć połową masy z połową owoców - puszkę brzoskwiń pokroić w plasterki lub ananasów w kostkę. Na drugi blat ciasta masa, owoce
i zalewamy tężącą galaretką smakowo w zależności od owoców rozpuszczoną w 1,5 szkl. wody


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz