środa, 2 października 2013

Ciasto marchewkowe z dynią

2 jajka
szklanka mąki (pół na pół gryczana/mieszanka bezglutenowa i kukurydziana)
1/4 szkl. majonezu lub oleju

1/4 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. utartej na drobnych oczkach marchewki
1/2 szkl. dżemu dyniowego (lub utartej dyni i 1/3 szkl. cukru)
łyżeczka proszku do pieczenia lub po pół łyczki proszku i sody
łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika bezglutenowej
garść rodzynek
garść orzechów włoskich

Jajka mieszamy z jogurtem i majonezem. Mąki z proszkiem i cynamonem, łączymy razem. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej margaryną i posypaną mąką kukurydzianą lub gryczaną małej tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz