poniedziałek, 30 maja 2016
Bułki razowe z Mixu chleba ciemnego Glutenex
Składniki:
MIX CHLEBA CIEMNEGO 500 g
ciepła woda 350 ml
ciepłe mleko 50 ml
drożdże świeże 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
sól 3/4 łyżeczki
słonecznik 1/4 szklanki
siemie lniane 2 łyżki
olej 2 łyżki
do posypania: sezam, mak
Wykonanie:
Siemie lniane zalej 1/2 szklanki wody i pozostaw by napęczniało.
Drożdże rozmieszaj w misce z cukrem i mlekiem, pozostaw by ruszyły.
Do miski wlej pozostałą wodę, olej, wsyp sól, mąkę, dodaj siemię, słonecznik i wlej zaczyn. Wyrób mikserem przez 5 minut lub ręcznie przez 10 minut. Uformuj 12-14 bułeczek, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-45 minut. Piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C.
piątek, 27 maja 2016
wtorek, 17 maja 2016
Biszkopt z masą kokosową
Ciasto:
5 jajek
szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia firmy Balviten
5 jajek
szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia firmy Balviten
1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej Piekarz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj wymieszane z proszkiem mąki i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i upiecz - około 30 minut w 170 st. C.
Po wystudzeniu przekrój na pół.
Napączuj słabą herbatą z dodatkiem syropu migdałowego.
Po wystudzeniu przekrój na pół.
Napączuj słabą herbatą z dodatkiem syropu migdałowego.
Przygotuj krem:
1 budy śmietankowy ugotuj w 2 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Ostudź. Zmiksuj z 20 sag miękkiego masła i wymieszaj z 50 g wirek kokosowych.
1 budy śmietankowy ugotuj w 2 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Ostudź. Zmiksuj z 20 sag miękkiego masła i wymieszaj z 50 g wirek kokosowych.
Na 1 placek nałóż dżem porzeczkowy, 2/3 kremu, przykryj drugim ciastem, nałóż resztę kremu, polej polewą czekoladową i posyp 3 łyżkami podprażonymi płatkami migdałowymi.
Polewa:
2 łyżki masła roztop, dodaj 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka, na wolnym ogniu zagotuj polewę.
poniedziałek, 16 maja 2016
Komunia Święta Bezglutenowa
W momencie kiedy pojawiła się możliwość przyjmowania Komunii Świętej pod postacią chleba (specjalne komunikanty bezglutenowe) bardzo mnie ta możliwość ucieszyła. Jednak o możliwości przyjmowania takiej Komunii w mojej diecezji (diecezja sandomierska) nigdzie nie ma informacji. Na stronach parafii ani nigdzie w Internecie nie znalazłam do tej pory żadnej informacji.
Dlatego za pośrednictwem mojego bloga pragnę podzielić się posiadanymi przez siebie informacjami gdzie taką Komunię możemy przyjąć.
Ostrowiec Świętokrzyski: Kolegiata Św. Michała Archanioła, Parafia Matki Bożej Saletyńskiej na Piaskach
Chobrzany - Parafia św. Jana Ewangelisty
Klimontów - Kolegiata Św. Józefa
Sulisławice - Parafia pw. Narodzenia NMP.
W każdym z tych Kościołów wystarczy podejść przed Mszą Świętą i poprosić księdza
o udzielenie Komunii bezglutenowej.
Bardzo proszę o dodawanie w komentarzach Waszych parafii z diecezji sandomierskiej gdzie można przyjąć Komunię Św. bezglutenową.
Dlatego za pośrednictwem mojego bloga pragnę podzielić się posiadanymi przez siebie informacjami gdzie taką Komunię możemy przyjąć.
Ostrowiec Świętokrzyski: Kolegiata Św. Michała Archanioła, Parafia Matki Bożej Saletyńskiej na Piaskach
Chobrzany - Parafia św. Jana Ewangelisty
Klimontów - Kolegiata Św. Józefa
Sulisławice - Parafia pw. Narodzenia NMP.
W każdym z tych Kościołów wystarczy podejść przed Mszą Świętą i poprosić księdza
o udzielenie Komunii bezglutenowej.
Bardzo proszę o dodawanie w komentarzach Waszych parafii z diecezji sandomierskiej gdzie można przyjąć Komunię Św. bezglutenową.
Subskrybuj:
Posty (Atom)