poniedziałek, 28 lipca 2014

Muffinkowiec z owocami lata





Składniki:
200 g mieszanki mąk MUFFIN GLUTEN FREE firmy IREKS
2 jajka
olej 7 dag
woda 30 ml
owoce -dowolne


Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do foremek, na wierzch owoce. Piec ok. 25 min w 180 st. C.

Tarta z jabłkami



Składniki:
20 dag mąki kukurydzianej bezglutenowej
10 dag margaryny
żółtko (niekoniecznie) lub 2 łyżki lodowatej wody
1/4 szklanki cukru (lub do smaku)
cukier waniliowy - ilość według uznania
cynamon
jabłka

Wykonanie:
Z mąki, margaryny, żółtka i cukru zagnieść szybko ciasto, wstawić do lodówki. 2/3 ciasta wylepić małą formę do tarty. Podpiec - około 15 minut w temperaturze 160 st.C.
Jabłka pokroić w kostkę, wyłożyć na cieście, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 30 minut.



Pizza




Składniki:
1,5 szklanki mieszanki mąk  Singuplus Roll firmy Ireks
3/4 szkl. ciepłej wody
łyżeczka suszonych drożdży
łyżka oliwy (użyłam firmy Vivere Italiano)
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, odstawić na pół godziny. Rozłożyć ciasto na posmarowanej oliwą blasze, posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć dodatki. Piec około 20 minut w 200 st.C.

Bajaderka piernikowa



Składniki na blaszkę 10x30cm:

Spód:
15 dag mąki kukurydzianej bezglutenowej
7,5 dag margaryny
5 dag cukru

Masa:
Dżem pożeczkowy (200 g)
Pokruszony piernik bezglutenowy (ok. 30 dag)
bakalie
2 łyżki kakao
mleko (ok. 50 ml)

Dekoracja:
Słonecznik

Wykonanie:
Zagnieć ciasto, wyłóż do foremki, upiecz.
Na ostudzonym cieście posmaruj pół dżemu.
Piernik rozdrobnij jak najdrobniej, dodaj resztę składników (dżem stopniuj, aby
nie było za rzadkie - masa ma być taka by można było lepić z niej kulki). Wyłóż na dżem, w masę wciśnij podprażony słonecznik. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Gofry bezglutenowe - mieszanka mąk


Składniki:
1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

1/2 szklanki mąki  kukurydzianej
1/4 szklanki mąki jaglanej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
250 ml mleka
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3  łyżki cukru

Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, mąki z proszkiem. Na koniec ubić pianę z białek i wymieszać delikatnie z ciastem. Odstawić na pół godziny. Piec w nagrzanej gofrownicy.





Murzynek z gruszkami




Składniki:
Mix do ciasta
70 ml wody
20 dag cukru
7 dag margaryny
3 łyżki miodu
2 jaja
Gruszki


Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, dodać margarynę, miód i cukier, wstawić na palnik i podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, ostudzić, a następnie dodać jajka i mix do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy. Ułożyć gruszki pokrojone w kostkę. Piec 40 min w piekarniku w temperaturze 180°C

Pizza z "Kucharza"




Przygotuj:
150 g mixu Kucharz

100 ml ciepłej wody
5 g świeżych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka oliwy

Wykonanie:
Wszystkie składniki na pizzę dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 20-30 min. Rozłóż ciasto na blaszce, na nim dodatki, ponownie odstaw  do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 min w temp. 180st. C.


Makaron z warzywami grilowanymi


Składniki:
Makaron penne bezglutenowy
Cukinia

Bakłażan
Pomidory suszone
Ser feta
Oliwa z oliwek (użyłam z Firmy Vivere Italiano)
Świeża bazylia
Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Bakłażana i cukinię skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, odstaw na 15 minut, usmaż na patelni grilowej.
Odsączone z oliwy pomidory pokrój w paski, chwilę podsmaż z warzywami.
Na ugotowany makaron wyłóż warzywa, posyp serem i bazylią,skrop oliwą.


Ciasto kruche z malinami, jagodami i budyniową pianką


Składniki na kruche ciasto:
  • 1 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam po 3/4 szklanki Ektra Uniwersalny koncentrat mąki krakowskiej i mąkę kukurydziana firmy Balviten)
  • 125g masła lub margaryny, zimnego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (użyłam firmy Balviten)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 160ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
  •  3 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego bezglutenowego (16 g) lub cukier waniliowy domowej roboty
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (40 g)
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
maliny i jagody
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć pianę, owoce, na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

środa, 16 lipca 2014

Bezglutenowe bułeczki VITALNE


Składniki:
30 dag
mieszanki mąk bezglutenowych Singuplus VITAL firmy IREKS,
½ opakowania drożdży suszonych,
250 -300 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
1/3 łyżeczki soli.

Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz, tworząc ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Formuj bułki, układaj na blasze, odstaw ponownie do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.



wtorek, 15 lipca 2014

Pizza na grubym spodzie


Składniki (na okrągłą blaszkę 32 cm):
200g mieszanki mąk bezglutenowych Singuplus firmy IREKS,
150 ml ciepłej wody
łyżka oleju
10 g świeżych drożdży
szczypta soli

Wykonanie:
Drożdże rozmieszaj z odrobiną mleka i maki, odstaw zaczyn by ruszył. Dodaj do reszty składników
i zagnieć elastyczne, puszyste ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Wyłóż na blachę, nałóż dodatki piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.





Pizza ziemniaczana


Składniki (mała tortownica):
3/4 szklanki
mieszanki mąk bezglutenowych Singuplus Roll firmy IREKS,
1/4 szklanki ugotowanych tłuczonych / mielonych ziemniaków,
2 dag drożdży,
łyżka oliwy / oleju,
1/4 szklanki ciepłej wody / mleka,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Wszystko razem zagnieć, ew dodaj: oliwy/oleju, mleka/wody/mąki.
Odstaw do wyrośnięcia.
Dodatki według uznania.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 160-180°C.



Mini naleśniki na słodko


Składniki:
Szklanka mąki bezglutenowej (użyłam Krakowskiej firmy Balviten),
½ szklanki mleka,
½ szklanki wody,
jajko,
½ łyżeczki cukru,
szczypta proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Wszystkie składniki razem wymieszaj i odstaw na pół godziny, by ciasto odpoczęło. Smaż małe naleśniki, nadziewaj np. owocami i serkiem.


 

poniedziałek, 14 lipca 2014

Knedle jaglane ze śliwkami

Ten post dedykuje mojej koleżance blogerce - bezglutenowej Weronice http://bezglutenoweinspiracjekulinarne.blogspot.com :).

Składniki:
1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 20dag ziemniaków
3 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżki mąki ziemniaczanej
owoce
śmietana, jogurt do polania itd.


Wykonanie:

Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Tak samo postąp z ziemniakami. Wymieszaj kaszę z ziemniakami, dodaj mąki i wyrób ciasto.
Uformuj małe placuszki, na środku każdego ułóż wydrylowany owoc i zlep. Ukręć w dłoniach kulkę. Gotuj we wrzątku 1 minutę od wypłynięcia. Podaj z dowolnymi dodatkami.



niedziela, 6 lipca 2014

Lekki torcik czekoladowo - owocowy

Składniki:

Biszkopt (proporcje na tortownicę 18x18x6,8 cm):
2 jajka
1/2 szklanki mąki (użyłam Ekstra koncentrat ciasta biszkoptowego firmy Balviten połączonej z mąką owsianą bezglutenową - po 1/4 mąki owsianej i koncentratu)
1,5 łyżki kakao

1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Krem:
200 ml śmietany kremówki

1 budyń czekoladowy
szklanka mleka
2 łyżki cukru



Frużelina:

  • 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (użyłam jagód, truskawek, malin)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (lub 1 listek)
  • 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody


Wykonanie:

Biszkopt:
Ubij jajka z cukrem na puch, dodaj partiami mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszaj. Piecz ok.15 min w 180stopniach Celcjusza. Ostudź, przekrój na 2 blaty.


Krem:
1/2 szklanki mleka ugotuj z cukrem, w drugiej 1/2szkl. mleka wymieszaj budyń,ugotuj, ostudż, zmiksuj.

Kremówkę ubij, dodawaj po łyżce budyniu cały czas ubijając. 

Frużelina:


Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku), odlać 4 łyżki soku. Dodać cytrynę, wodę
z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt nasącz sokiem z owoców, posmaruj frużeliną,kremem. Tak samo postąp z drugą warstwą. Boki posmaruj kremem.






Frużelina

Źródło

Domowa frużelina:
  • 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (użyłam jagód, truskawek, malin)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (lub 1 listek)
  • 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.




Gofry - odsłona kolejna

Źródło

Składniki
  • proszek do pieczenia, 2 małe łyżeczki
  • olej, 7 łyżek
  • jajka, 3
  • cukier, 2 łyżki
  • mleko, 1,5 szkl.
  • mąka (użyłam Ekstra koncentratu ciasta biszkoptowego firmy Balviten),
    2 szkl
  • sól, szczypta



Wykonanie:
  1. Oddziel białka od żółtek
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski (prócz białek) i ubijamy
  3. Białka i ubijamy na pianę ze szczyptą soli
  4. Do ciasta deliktnie dodajmey białka powoli mieszając łyżką.
  5. Gotowe ciasto wlewaj na gofrownicę i piecz.




Makaron spaghetii z pulepcikami i sosoem bolognase

Przygotuj:
Bezglutenowy makaron spaghetii (użyłam firmy Balviten)
sos bolognese

Pupeciki:

Składniki:
25 dag mięsa mielonego
1 rozstrzepne jajko
dowolne przyprawy wg uznania
łyzeczka musztardy
łyżka bułki tartej bezglutenowej (użyłam firmy Balviten) namoczona w mleku

Wszystkie składniki połacz, uformuj pulpeciki, ugotuj (ok.25 minut).

Podawaj na gorąco.














czwartek, 3 lipca 2014

Bezglutenowe drożdówki z czereśniami


Składniki:
1 jajko
1/4 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki krakowskiej bezglutenowej
łyżeczka suszonych drożdży
150ml ciepłego mleka

Kruszonka:
1/4 szkl. mąki
2  łyżki cukru
2 łyżki margaryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, odstawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki, czerreśnie wydrylowane ułożyc na bułkach, posypać kruszonką, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w 180 st.C ok. 20 minut.