wtorek, 25 lutego 2014

Faworki bezglutenowe

50 dag mąki bezglutenowej
5 żółtek
kwaśna śmietana - tyle ile zabierze ciasto
łyżka spirytusu

Z podanych składników zagnieść pulchne i elastyczne ciasto, ubić wałkiem do momentu, aż będą widoczne bąbelki powietrza. Wałkować cienko, wykrawać prostokąty, na środku zrobić nacięcie i przewijać koniec przez dziurkę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Popudrować i zajadać.

Pączki bezglutenowe

Przepis pochodzi z książki Ewy Lange "Dieta bezglutenowa"

Składniki:
40 dag mąki bezglutenowej
3 dag świeżych drożdży
Jajko
3 żółtka
200 ml ciepłego mleka
 2,5 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła
łyżka octu/ wódki lub spirytusu
dowolne nadzienie

Wykonanie:
 Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka z łyżeczką cukru (do konsystencji gęstej śmietany). Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru, połączyć z mąką, tłuszczem i rozczynem. wyrobić głdkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Formować małe pączki, do środka nałożyć po pół łyżeczki dowolnego nadzienia, pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Polukrować kub posypać cukrem pudrem.

niedziela, 23 lutego 2014

Bezglutenowe pączki

0,25 dag mąki bezglutenowej,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
2,5 dkg drożdży,
łyżka masła,
3/4 szkl. mleka,
płaska łyżeczka soli,
otarta skórka z cytryny,
łyżka octu/ spirytusu/ wódki. 

Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze coś innego wg własnego uznania. 

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stroną zalepioną układać na posypanej mąką ściereczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia. 




Bezglutenowe faworki


20 dkg mąki bezglutenowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duża łyżka spirytusu (może być octu)
olej do smażenia

Ciasto wyrobić jak na makaron, bardzo cienko rozwałkować, ciąć w paski i formować faworki. Uformowane wrzucać na głęboki tłuszcz. Piec do zarumienienia po obu stronach. Wykładać na papierowy ręcznik/pergamin, posypać cukrem pudrem. 

sobota, 22 lutego 2014

Naleśnki ze szpinakiem pod beszamelową pierzynką

Przygotowane naleśniki nadziewamy  farszem szpinakowym, zawijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 10-15 minut.



Bezglutenowy sos beszamelowy

1 łyżka masła
2 łyżki mąki bezglutenowej (użyłam Ekstra uniwersalny Koncentrat mąki Krakowskiej)
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir - do smaku

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, aż mąka uzyska kolor złoty. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, by sos był aksamitny bez grudek (ja mieszam trzepaczką rózgą). zagotować.Doprawić wg uznania i smaku.

Naleśniki bezglutenowe

Składniki:
szklanka mąki Krakowskiej bezglutenowej lub Kucharz
1/4 szkl. mąki kukurydzianej
1 jajko
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody

Wszystkie składniki zmiksować razem lub połączyć trzepaczką, odstawić na pół godz., aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.

Nadziewać dowolnym farszem.



czwartek, 20 lutego 2014

Krakersy bezglutenowe

Przygotuj:

200 g koncentratu ciasta kruchego niskobiałkowego (klik)
100 g koncentratu mąki bezglutenowej (Ja użyłam Ekstra koncentrat mąki krakowskiej)
1/2 kostki masła lub margaryny
1 jajko
łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
łyżka śmietany lub zimnej wody
2 łyżeczki dowolnych przypraw (ja dałam czubrycę zieloną i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem)

Wszystkie składniki zagnieć, uformuj kulę, wstaw do lodówki na pół godziny.
Wałkuj blaty o grubości pół cm i wycinaj ciastka. Aby łatwiej rozwałkować ciasto kruche połóż je między papier do pieczenia lub papier i folię spożywczą.
Piec ok. 10 minut w temp. 180 st. C.


Szpinak do pierogów i naleśników

450 g szpinaku mrożonego należy rozmrozić i podsmażyć na patelni do momentu aż wyparuje woda
1 jajko ugotować na twardo zetrzeć na tarce na grubych oczkach
1 marchewkę ugotować, zetrzeć na tarce na grubych oczkach
10 dag sera żółtego zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub 10 dag sera feta, ricotta lub topionego
Czosnek - ilość dowolna drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę
sól i pieprz do smaku

Do podsmażonego szpinaku dodać pozostałe składniki, wymieszać.


Pierogi bezglutenowe

Składniki ciasta:
1/2 kg mąki bezglutenowej Kucharz (klik)
260 ml wrzącej wody
jajko
szczypta soli

Wszystkue składniki razem zagnieść, wałkować 1/2 cm płaty ciasta i wycinać krążki. Nadziewać dowolnym farszem. Wrzucać do wrzącej wody i gotować od czasu wypłynięcia 5 minut.

Ja przygotowałam swoje ze szpinakiem, jajkiem i marchewką. klik





poniedziałek, 17 lutego 2014

Pizza bezglutenowa

Aby zrobić cienką pizzę o średnicy 32 cm przygotuj:

160 g mąki do wypieku pizzy (klik) + łyżka mąki do wypieku pizzy lub mąki bezglutenowej (ja użyłam Extra koncentart mąki krakowskiej)
łyżeczkę oleju lub oliwy
ok. 10 g świeżych drożdży

110 ml ciepłej wody
szczyptę cukru, szczyptę soli


Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać olej oraz mieszankę.
Wszystko wymieszać mikserem z jednym mieszadełkiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem lekko oprószonym mąki lub na blachę posmarowaną oliwą z oliwek/olejem.
Wykorzystując resztę pozostawionej mąki uformować kształt pizzy (ja łopatkę silikonową maczałam w mące).
 Ciasto przykryte ściereczką pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 250 st C.
Na wyrośnięte ciasto nakładać dodatki wg uznania.
Pizzę z dodatkami wypiekać 15-20 min na środkowym poziomie.
 Na 2 minuty przed zakończeniem wypieku nałożyć ser.




sobota, 15 lutego 2014

Szarlotka bezglutenowa


Składniki:
1,5 szklanki mąki (dałam 1 szklankę koncentratu ciasta kruchego, 1/2 szkl. mąki kukurydzianej - obie mąki firmy Balviten)
1 żółtko
85 g margaryny lub masła
łyżeczka śmietany
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia firmy Balviten

1/3 szkl. cukru
jabłka pokrojone w plasterki lub starte na tarce na dużych oczkach
cynamon i cukier waniliowy do smaku
ewentualnie posiekane orzechy włoskie

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć połowę ciasta, nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na złoty kolor. Wyłożyć jabłka z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Na jabłka ewentualnie posiekane orzechy. Zetrzeć, pokruszyć lub rozłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.Piec ok. 30 minut.




Bezglutenowe bułki wieloziarniste

Przygotuj:
250 g koncentratu mąki razowej (ja używam z firmy Balviten)
10 g drożdży świeżych
odrobinę cukru
łyżkę oleju
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki razem wymieszać, odstawić ciasto do wyrośnięcia - ok. 30 minut. Mokrymi dłońmi uformować bułki (mi wyszły 4 duże), naciąć na krzyż, ułożyć na posmarowanej oleje blaszce i odstawić do ponownego urośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmsrować wodą i posypać dowolnymi ziarnami. Piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C.


Bezglutenowy chleb Królewski

Składniki:
Mieszanka do wypieku chleba Royal Baker mix firmy Balviten (kilk)
350 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
cukier do smaku
pół paczki drożdży suszonych (ok. 1,5 łyżeczki) lub 10 g drożdży świeżych
łyżka oleju

Wykonanie:
wszystkie składniki razem wymieszać (ok. 5 minut mikserem) i wyłożyć ciasto do blaszki wysmarowanej olejem (u mnie keksówka). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Posmarować powierznię wodą. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagezanym do 220 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Ja dodałam do chleba 2 łyżki słonecznika.








piątek, 14 lutego 2014

Ryba w bezglutenowym cieście cytrynowym w towarzystwie

Ryba - Składniki:
Filety rybne
Na 1/2 kg ryby użyłam do przygotowania ciasta:
Łyżka soku z cytryny
otarta skórka cytrynowa
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki (Extra koncentrat mąki krakowskiej firmy Balviten)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego koperku

Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście (wszystkie składniki razem mieszamy, ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany) i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu rybę odsączyłam z tłuszczu na ręczniku kuchennym

Sos czosnkowy:
po 2 łyżki: majonezu, jogurtu naturalnego i posiekanego koperku
przepuszczony przez praskę lub posiekany czosnek - ilość wg uznania

Surówka z kapusty kwaszonej: (ilości składników dowolne)
kapusta kwaszona
cebula pokrojona w kostkę
starte na tarce na dużych oczkach: jabłko i marchewka
olej
sól, pieprz i cukier do smaku



czwartek, 13 lutego 2014

Spaghetii z owocami morza

Polecam Wam przepis na pyszne i szybkie danie, idealne na kolację walentynkową dla dwojga. Z racji, że to danie walentynkowe podaje proporcje na 2 porcje.

Makaron bezglutenowy spaghetii (użyłam z firmy Balviten klik)- ugotuj tyle ile zjecie
250 g owoców morza - ja używam gotowych mieszanek mrożonych - należy rozmrozić
2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pęczek natki pietruszki posiekanej
2 łyżki oliwy
100 ml białego wina półwytrawnego lub wytrawnego (można zamienić z wodą lub pomieszać)

Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj owoce morza, podsmaż ok. 3 minuty, dodaj pomidory, pół pęczka natki, wino/ wodę i duś ok. 10 minut pod przykryciem. Wymieszaj z makaronem i gdy potrzeba razem wszystko zagrzej.
Gdy danie już na talerzach posyp pozostałą natką.

Smacznego!


sobota, 8 lutego 2014

Bezglutenowa pizza

Opierałam się na przepisie Weroniki: http://www.natchniona.pl/hawajska

Oto mój przepis z małymi zmianami:
150 g koncentratu mąki bezglutenowej (dałam Piekarz firmy Bezgluten)
100 ml ciepłej wody
10 g drożdży świeżych
łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta cukru

Drożdże rozmieszać z odrobiną wody, mąki j cukrem tworząc masę o konsystencji gęstej śmietany, poczekać aż ruszą. Wymieszać z resztą składników, zagnieść ciasto. Odstawić do urośnięcia. Wyłożyć na blaszkę lub do małej tortownicy.
Można podpiec spód i wyłożyć składniki lub nie podpiekać. Piec ok. 15 min. W temp. 200 st. C.
Polecam, jest na prawdę pyszna!


Krem pomarańczowy do tortu

2 budynie śmietankowe gotujemy na 1/2 litrze soku pomarańczowego. Do gorącego budyniu dodajemy sypką galaretkę pomarańczową. studzimy. Porcjami dodajemy do rozmiksowanego miękkiego masła 20 dag cały czas miksując. Na koniec dodajemy otartą startą skòrkę z pomarańczy.

Śliwki na kruchym spodzie pod kokosową pierzynką

Ciasto kruche:
1i 1/2 szkl. mąki (ja daję pół na pòł koncentrat cisdta kruchego i
mąkę kukurydzianą)
Łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny
1/3 szkl. cukru
3 żółtka

Wszystkie skladniki razem łączymy. Gdy ciasto za tępę dodać odrobinę lodowatej wody. Podzielić na 2 części i wstawić do lodòwki na min. 30 minut.
Jedną część wykładamy na blaszkę, podpiekamy na złoto.

Śliwki - możecie użyć dowolnych: z kompotu, świeżych lub mrożonych - układamy na cieście.

Warstwa kokosowa:
3 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szkl. Cukru, ubijamy ponownie i mieszamy z 5 dag wiórek kokosowych. Układamy na owoce.

Na kokosową pianę ścieramy drugą część ciasta i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 st. C.


piątek, 7 lutego 2014

Bezglutenowe muffinki z kremem czekoladowym i wisniami

Przygotuj:
1 łyżkę kakao
1 jajko
1 szkl. Mąki bezglutenowej
1 łyzeczke proszku do pieczenia
po 1/3 szklanki oleju i mleka
2 łyżki kremu czekoladowego
wiśnie

Wszystkie składniki razem wymieszaj, napełnij ciastem foremki na muffinki lub formę na ciasto i upiec w temp. 180 st. C przez 30 minut

Do stworzenia tego przepisu natchnął mnie przepis na http://escapeintokitchen.blox.pl/2013/07/Czekoladowe-muffinki-z-wisniami.html

Bezglutenowe muffinki z kremem czekoladowym i miętą

Skladniki:
Szklanka maki - ja dalam 3/4 koncentratu uniwersalnego i 1/4 kukurydzianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki syropu mietowego
1 lyzka kakao
2 lyzki kremu czekoladowego
1 jajko
Pol szklanki mleka
1/3 szkl. Oleju
1/2 tabliczki czekolady z nadzieniem mietowym polamana na kawalki

Wykonanie:
wszystkie skladniki razem mieszamy, przekladamy do foremek - u mnie 8 silikonowych i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Zamiast muffinek mozecie zrobic ciasto. Forma 20 x 20 cm bedzie ok, lub o podobnych wymiarach

czwartek, 6 lutego 2014

Piernik bezglutenowy

Przepis znajdziecie tu: http://www.garnek.pl/kuchta/8077372/swiateczny-piernik
W przypadku przepisu bezglutenowego, bo takowy robimy dajemy makę bezglutenową - koncentat mąki uniwersalnej lub biszkoptowej

Maślankowe ciasto bezglutenowe

Skladniki:
1 i 1/4 szklanki maki bezglutenowej (mozesz uzyc uniwersalnej mieszanki lub do ciasta biszkoptowego)
2 jajka
1/2 szkl. jogurtu naturalnego lub maslanki
1/2 szkl.  cukru
Pol paczki cukru wanilinowego bezglutenowego
lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki rozpuszczonej margaryny ( ok. 6,5 dag)
owoce - dowolne

Kruszonka:
Po 1/4 szkl. Maki bezglutenoeej i cukru, 1/4 kostki margaryny

Wykonanie:
Jajka ubic z cukrem, dodac jogurt, wymieszac, make i proszek, ponownie wymieszac, na koniec rozpuszczona margaryne. Eylac do malej blaszki o wymiarach 20 x 20 cm wylozonej papierem do pieczenia. Na viescie ulozyc owoce, posypac kruszonka (wszystkie dkladniki razem polaczyc, mozemy dodac odrobine cynamonu).
Piec okolo 50 minut, w temperaturze 180 st. C.

Gofry bezglutenowe

Dziekuje Mojej Siostrze za opis i przepis.
Autorkami i twórczyniami są: Krystyna i Janina, czyli Zytka i Ja.

Przepis znajdziecie na blogu mojej Siostry http://oderwaneiprzyklejone.blog.pl/2013/12/22/swieta-swietami-a-gofry-byc-musza/

Zapraszam i życzymy smacznego!

Bezglutenowe ciasto kruche z owocami i budyniowa pianka

Tak naprawde nie wiem kto jest autorem przepisu, ktory dostalam. W internecie znalazlam wiele wersji i modyfikacji. Przedstawiam Wam swoją, bezglutenową.

Skladniki - ciasto:
2,5 szklanki mąki (u mnie pół na pół kukurydziana i koncentrat ciasta kruchego)
szklanka cukru
5 zółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
kostka margaryny
gdy chcemy ciasto ciemne dodajemy 1,5 łyżki kakao

Składniki - beza:
5 białek
szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
paczka cukru waniliowego bezglutenowego
2 paczki budyni waniliowych

owoce - dowolne około poł kilo (gdy używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wczesniej, gdy z syropu dobrze wcześniej odsączamy)

Wykonanie:
Z podanych składnikow zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blaszkę o wymiarach 33 x 40 cm wyłożną papierem do pieczenia, podpiec na złoto i wystudzić. Temp. piekarnika 180 st. C. Drugą część zamrozić.
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, olej po łyżce nie przerywając ubijania, na końcu budynie. Pianę wyłożyć na wystudzony spód ciasta, na pianę owoce, zetrzeć drugą część ciasta i piec ok. 40 min.